Aan deze veelgemaakte interieurfout heb ik me ook schuldig gemaakt, dat zal ik bekennen. Niet zo gek ook, want deze ‘fout’  is al snel gemaakt: de kleur wit is namelijk niet altijd de juiste keus  voor een kleine en / of donkere kamer! Waarom dan niet? Ik ga het je uitleggen. 

Lichtinval

Vaak kiezen mensen in hun woonkamer en slaapkamer voor de kleur wit omdat dit fris en neutraal oogt, gemakkelijk te combineren is met meubels & accessoires en omdat het groter en lichter oogt. Klopt! Maar dat is wel afhankelijk van de lichtinval. Deze heeft namelijk veel invloed op de sfeer en uitstraling van je huis. Als je een ruimte in huis hebt waar geen direct zonlicht in valt is, is de kans groot dat je kamer koel en donker oogt. De keuze voor witte verf is dan niet persé de meest aantrekkelijkste. Hoe komt dat? Omdat wit doodslaat en het niets toevoegt aan zo’n ruimte. Dit betekent niet dat je met een pot zwarte verf in de weer moet, maar dat je bijvoorbeeld overweegt om een neutrale kleur verf te kiezen, met wat pigment.

Twee handige stelregels:

  1. Heb je veel natuurlijk licht in een ruimte? Dan is wit helemaal oké!
  2. Heb je weinig natuurlijk licht in een ruimte? Kies dan liever voor een wit tint met warme & zachte ondertoon (meer pigment).

Zo bepaal je de juiste kleur

Hoe bepaal je nou de juiste kleur voor een ruimte in huis? Om te beginnen moet je bepalen hoe het zit met natuurlijke lichtinval. Dit kun je gemakkelijk vaststellen door eens een dag bij te houden wanneer je de lampen aan doet in bijvoorbeeld je woonkamer. Is dit al vroeg op de dag of pas aan het begin van de avond? Is het eerste het geval, dan heb je waarschijnlijk weinig natuurlijke lichtinval en heb je kunstlicht nodig om objecten goed te zien en om een gezellige sfeer te creëren. Dan kan de juiste verfkleur je een handje helpen!

Kleuren vergelijken

Welke kleur is dan wel geschikt voor een kleine ruimte? Ik heb een aantal favorieten, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere kleuren ‘goed’ of ‘fout’ zijn. De ene kleur doet alleen wat meer voor een ruimte dan de andere kleur. Er zijn zo ontzettend veel wit tinten dat ik me kan voorstellen dat het lastig is te bepalen welke kleur wél geschikt is. Ik weet vaak vooral wat ik niet mooi vind en dan blijven er een aantal alternatieven over, deze test ik dan altijd uit. Je kunt verschillende kleurkaarten naast elkaar hangen, of test potjes kopen en de verf daadwerkelijk op de muur verven. Zo kun je de kleuren bekijken op verschillende tijdstippen van de dag. De lichtinval is in de ochtend natuurlijk heel anders dan in de middag en namiddag. Handige tips die in mijn geval al vele kleurflaters hebben voorkomen!

Ik vind het heerlijk om kleuren en tinten met bekijken op de website van Flexa. Alleen die namen al! Eiwit, wit sorbet, of bloesem wit hebben mijn voorkeur. Zachte wit tinten die warmte en sfeer uitstralen. Ook Maison Belle heeft een kleurencollectie waar je u tegen zegt, met namen als skin powder & island white. En ten slotte zijn de kleuren van Farrow & Ball ook om te watertanden (zie hieronder)

De beelden hieronder laten zien wanneer wit wel en vooral níet werkt. Zie je het verschil goed? Ik ben erg benieuwd of jij nog mooie alternatieven hebt voor de kleur wit? Laat het me dan weten, dan zet ik die op mijn lijstje!

Liefs,
Kiki

Hier pakte wit niet zo goed uit..

een veelgemaakte interieurfout - wanneer-wit-niet-werkt-in-je-interieureen veelgemaakte interieurfout - wanneer-wit-niet-werkt-in-je-interieur_2

Maar hier wel!

een veelgemaakte interieurfout - wanneer-wit-wel-werkt-in-je-interieureen veelgemaakte interieurfout - witte-verf-in-je-slaapkamer

Bron: style by emily henderson

Beeld gevonden via: coco lapine design / style by emily henderson / anna gillar / cereal magazine